YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 17.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 18.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Neljät Alpit (The Four Alps)

Euroopan Alpit ovat kenties maailmaan tunnetuin vuorijono, josta on saanut alkunsa nykyaikainen vuorikiipeily. Mutta korkeita alppivuoristoja on myös Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Illan Avara luonto tutustuu neljään alppivuoristoon.

Japanissa Honshun saaren halki kulkeva vuorijono tunnetaan myös Alppien nimellä. Uuden-Seelannin eteläsaari on myös kuuluisa alppivuoristosta, joka on maailman nuorin alppimuodostelma. Maailman vanhin alppivuoristo taas sijaitsee Australiassa, mutta se on rapautunut enää varjoksi entisestä. Se muistuttaa siitä, miten mahtavat vuoret hiipuvat väistämättä ajan mittaan.

Avaran luonnon dokumentti kertoo näistä neljästä alppivuoristosta ja niiden eläimistä. Sudet ovat palaamassa Euroopan Alpeille, saukot metsästävät vauhdikkaasti virtaavissa joissa ja mahtava maakotka liitelee huippujen tuntumassa. Alppikauriit ja gemssit elävät vaarallisilla jyrkänteillä kenties siksi, että siellä niitä jahtaavat petoeläimet eivät liiku yhtä ketterästi.

Honshun saarella lumiapina on maailman pohjoisimmassa elävä apina. Se on ainoa kädellinen, joka on sopeutunut myös raakoihin, kylmiin talviin.

Uudessa Seelannissa asuu maailman ainoa papukaija, kea, joka ei ainoastaan selviä kylmästä talvesta, vaan voi myös elää puurajan yläpuolella. Kea on rohkea ja voimakas lintu, joka osaa saalistaa muita eläimiä.

Vaikka Australian talvet ovat lyhyitä, joskus vuorilta virtaavissa joissa uivat vesinokkaeläimet joutuvat kestämään jäätä. Pussieläimet, kuten vompatit ja vallabit ovat tottuneet satunnaiseen lumisateeseen.

Neljät Alpit näyttää mielenkiintoisesti ajan kulumisen: miten vuoret syntyvät, hallitsevat maisemaa miljoonia vuosia, mutta lopulta vihdoin kuluvat tuulen ja virtaavan veden ja jään rapauttamina. Sitä mukaa kun uusia vuoria syntyy, syntyy myös uusia eläinlajeja.

Tuotanto: ORF / ScienceVision / ABC Australia / NHNZ / WDR / NDR Naturfilm.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Testaa tietosi: Neljät Alpit (17.4.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu