YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 10.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 11.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Lumiapinan kuuma kylpy (Snow Monkeys –Who’s Hot and Who’s not)

Osa Jigokudanin laakson lumiapinoista eli japaninmakakeista on löytänyt kuumista lähteistä lokoisan oleskelupaikan. Älykkäät lumiapinat ovat luonnostaan uteliaita, ja kun yksi niistä oppii uuden asian, muut lauman jäsenet omaksuvat sen heti. Siitä lähtien, kun lumiapinalauman johtaja vuosikymmeniä sitten keksi kuuman lähteen laaksossa, kylpeminen on kuulunut tämän lauman talvirutiineihin. Myös turistit ovat kiinnostuneet kylpevistä apinoista, ja paikalle virtaakin turisteja ja valokuvaajia päivittäin. Näiden apinoiden elämä on mukavaa, sillä niitä ruokitaan joka päivä, ja niille jää myös aikaa leikkiä.

Lumiapinat elävät yleensä 30-vuotiaksi, ja yhdessä laumassa elää kymmeniä, jopa sata apinaa. Naaraita on kolme kertaa enemmän kuin uroita. Naaras voi tulla raskaaksi vain kiima-aikoina, mutta hetero- ja homoseksuaalisia suhteita niillä on vuoden ympäri. Emo synnyttää vain yhden poikasen.

Dokumentissa kuvataan myös toista saman laakson lumiapinalaumaa, jotka eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Vaikka lauma elää tavallisempaa elämää, heidän kohtalonsa on kovempi. Niiden on etsittävä ruokaa metsissä, ja kylminä talvikuukausina ne joutuvat järsimään puunkuorta henkensä pitimiksi. Seikkailuille ei jää aikaa, ja elämä on kovaa – ja loppuu lyhyeen.

Tuotanto: BBC, 2009.

Testaa tietosi: Lumiapinan kuuma kylpy (10.4.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu