YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 20.3. klo 18.45 TV1
Uusinta su 21.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Elävä planeetta (Life)

Älykkyys, pitkäikäisyys ja kiinteä sosiaalinen verkosto ovat kädellisten menestyksen avaimia. Gorillojen ja rapuja etsivien karhupaviaanin lisäksi sukulaisistamme esittäytyy erikoinen uakari.

Useimmat kädelliset asuvat metsissä, ja yksi kummallisimmista on kummituseläin, joka on ainoa pelkkää lihaa syövä kädellinen. Kummituseläimet hyppivät sammakkomaisesti puusta toiseen saalistaessaan hyönteisiä keskellä yötä. Ne käyttävät valtavia eteenpäin työntyviä silmiään arvioidessaan kunkin hypyn turvallisuutta.

Hyvät viestintätaidot ovat elintärkeitä kädellisille, ja olennaisinta on välittää tietoa muille lajitovereille. Harvinainen sumatranoranki opettaa jopa yhdeksän vuoden ajan poikasiaan, jotta nämä tietäisivät, millainen metsä heitä ympäröi: mitä voi syödä, minne asti voi matkata turvallisesti, miten pesä rakennetaan ja mitä pitää tehdä rankkasateiden aikana.

Vaippapaviaanit elävät laumoissa, jotka saattavat käsittää jopa 400 paviaania. Lauman suuri koko suojaa niitä saalistajilta. Mutta jos lauma törmää toiseen vaippapaviaanilaumaan, seurauksena saattaa olla hurja taistelu, jossa uroot yrittävät viedä toisen lauman naaraat ja jopa kostaa aikaisempia vääryyksiä.

Kädellinen on kekseliäs, jos fyysiset taidot eivät riitä. Yleensä simpukat ovat liian tiukkoja, jotta Costa Ricassa elävä kapusiiniapina saisi avattua niitä hampaillaan tai käsillään. Älykäs apina on kuitenkin oppinut käyttämään vasaraa apuna. Kapusiiniapinan sukulainen Brasiliassa vasaroi kivellä kookospähkinöitä rikki. Guinealaissimpanssit jopa lainaavat työkalujaan toisilleen.

Tuotanto: BBC.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Valitsemalla digiboksista ääneksi englannin voit seurata ohjelmaa alkuperäisellä Sir David Attenborough'n englanninkielisellä selostuksella.

Jokaisen Elävä planeetta jakson jälkeen näemme 10 minuuttisen dokumentin Elävä planeetta - kuinka se tehtiin? jossa tekijät kertovat ohjelman tekemisestä.

Testaa tietosi: Elävä planeetta 10/10 (20.3.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu