YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 13.3. klo 18.45 TV1
Uusinta su 14.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Elävä planeetta (Life)

Kasvit ovat valloittaneet menestyksekkäästi maapallon kaikki elinympäristöt soveltamalla nerokkaita strategioita. Intervallikuvaustekniikan avulla dokumentissa esitetään kuinka kasvit kohtaavat elinympäristönsä asettamat haasteet. Kasvien selviytymisen kannalta tärkeitä elementtejä ovat auringonvalo, vesi ja ravinto. Esimerkiksi auringonvalo on metsänpinnalla niukka hyödyke, jonka saamiseksi kasvit ovat kehittäneet mielikuvituksellisia keinoja. Esimerkiksi köynnöskasvit, kuten villiviini tai kissankynsi, käyttävät toisia kasveja portaina kiipiessään valoa kohti.

Yli 20 000 eri kasvia elää koko elämänsä metsien latvustoissa. Ne saavat ravintonsa varastoimalla kuolleita lehtiä juuriensa ympärille. Mädäntyneet lehdet tuottavat oksan varrelle kompostin. Siellä missä on vain vähän sadetta kasvit ovat kehittäneet taitavia tapoja varastoida vettä. Traakkipuu selviytyy kivisellä aavikolla keräämällä kosteutta sumusta. Se kykenee vähentämään haihtumista varjostamalla omia juuriaan. Aavikkoruusu varastoi vettä vartensa sisään ja tiputtaa kaikki lehtensä hidastaakseen haihtumista.

Suomaaperässä on vähän ravinteita. Kärpäsloukko houkuttelee hyönteisiä medellä ja vaaleanpunaisella värillä. Kun pahaa-aavistamaton hyönteinen koskettaa kahta liipaisimenkaltaista karvaa 20 sekunnin ajan, ansa laukeaa ja hyönteinen jää vangiksi. Tämän jälkeen kasvi sulattaa uhrinsa ravinnokseen. Toinen lihansyöjäkasvi, kihokki, hyödyntää myös vaaleanpunaista väriä ja mettä. Se on kuin elävä kärpäspaperi: kun hyönteinen koskettaa kasvia, sen lehti kiertyy uhrin ympärille ja kastaa sen tahmeaan nesteeseen ennen ruokailua.

Useat kasvit luottavat eläimiin pölytyksessä. Kylmässä ja tuulen piiskaamassa Tasmanian vuoristossa olosuhteet ovat karut. Kanervakasveihin kuuluva hunajapensas menee sykkyrälle terälehtiensä suojaan uhkaavassa tilanteessa. Kun aurinko tulee esiin, kasvi kehittää mettä, joka houkuttelee tasmanianhuilukorpin paikalle. Lintu avaa suojauksen saadakseen mettä ja päästää samalla pölyttämiseen erikoistuneet hyönteiset kasvin sisälle. Kasvin pölytys onnistuu ennen kuin pureva tuuli tappaa sen lehdet.

Tuotanto: BBC, Britannia 2009.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Valitsemalla digiboksista ääneksi englannin voit seurata ohjelmaa alkuperäisellä Sir David Attenborough'n englanninkielisellä selostuksella.

Jokaisen Elävä planeetta jakson jälkeen näemme 10 minuuttisen dokumentin Elävä planeetta - kuinka se tehtiin? jossa tekijät kertovat ohjelman tekemisestä.

Testaa tietosi: Elävä planeetta 9/10 (13.03.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu