YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 27.2. klo 18.45 TV1
Uusinta su 28.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Elävä planeetta (Life)

BBC:n elävä planeetta -sarjan seitsemännessä osassa Saaliita ja saalistajia tutustutaan luonnon jokapäiväisiin taistelukenttiin. Viidakoissa, savanneilla, laitumilla ja erämaissa käydään päivittäin kamppailua elämästä ja kuolemasta, kun petoeläimet kohtaavat saaliinsa.

Kyky oppia kokemuksen kautta ja kehittää uusia ratkaisuja ongelmiin on ollut syynä nisäkkäiden kukoistukseen kaikkein karuimmissakin olosuhteissa. Oppiminen ilmenee erityisen vahvana elämän ja kuoleman kamppailuissa saalistajien ja saalistettavien välillä.

Pohjois-Keniassa elävät kolme gepardiveljestä toimivat yhteistyössä pitääkseen kiinni reviiristään. Eläimet ovat oppineet toimimaan ainutlaatuisella tavalla yhteistyössä ja saalistamaan eläimiä, joita gepardi ei muutoin uskaltaisi yksin lähestyä, kuten esimerkiksi strutseja. Koska urosgepardi ei ota osaa jälkipolvien kasvattamiseen, taito painuu todennäköisesti unholaan veljesten kuoltua.

Naarailla on tapana pitää huolta jälkikasvusta pidempiä aikoja, jotta poikaset oppisivat emoltaan selviytymisen kannalta tärkeitä taitoja. Falkland-saarten lähistöllä elää tappajavalasparvi. Eräs naaraspuolinen valas on oppinut livahtamaan vuorovesialtaaseen, jossa merinorsun poikaset opettelevat uimataitoja. Valas etenee vaarallisen matalassa vedessä napatakseen yhden poikasista. Muut valaat eivät osaa tätä taitoa, mutta saalistajan poikanen seuraa äitiään jäljitelläkseen tämän saalistustekniikkaa.

Tuotanto: BBC.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Valitsemalla digiboksista ääneksi englannin voit seurata ohjelmaa alkuperäisellä Sir David Attenborough'n englanninkielisellä selostuksella.

Jokaisen Elävä planeetta jakson jälkeen näemme 10 minuuttisen dokumentin Elävä planeetta - kuinka se tehtiin? jossa tekijät kertovat ohjelman tekemisestä.

Testaa tietosi: Elävä planeetta 7/10 (27.2.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu