YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 23.4. klo 18.50 TV1
Uusinta su 24.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Suuri sade

Normaalisti kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa koettelevat joskus ennätystulvat. Mitä Kenian puoliaavikoilla ja savanneilla tapahtuu, kun taivas suoltaa mannaa enemmän kuin tarpeeksi? Avaran luonnon dokumentissa seurataan sateiden kulkua ja eläinten ja kasvien sopeutumista uusiin oloihin tulvien aikana.

Onnistuneet ja runsaat sadekaudet ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä Afrikassa, sillä kuivuus on tappava uhka sekä eläimille, kasveille että ihmisille. Vuonna 1997 El Nino -ilmiö sai kuitenkin aikaan poikkeuksellisen runsaat ja pitkät sateet, jotka aiheuttivat kuivaan Itä-Afrikkaan yhden pahimmista tunnetuista tulvista.

Tulva suisti alueen katastrofin partaalle: tuhansia ihmisiä evakuoitiin, sillat ja tiet tuhoutuivat, eläinten laidunmaat muuttuivat suoksi ja metsästysmaat järviksi. Leijonat ja hyeenat joutuivat jättämään tutut reviirinsä, virtahevot ja krokotiilit pakenivat voimakkaita virtoja. Pahimmin tulva koetteli kasvissyöjiä, joiden ravinto peittyi mutaan. Silti, vaikka monet lajit kärsivät tulvasta, joillekin se tarjosi myös harvinaista yltäkylläisyyttä.

Luontodokumentin on tuottanut saksalainen ZDF ja ohjannut Reinhard Radk

 
Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Suuri sade (18.7.2009)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu