YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 19.12. klo 18.50 TV1
Uusinta su 20.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Yellowstonen vuosi (Yellowstone)

Lähes 9000 neliökilometrin kokoinen Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee kolmen eri osavaltion alueella, suurimmaksi osaksi Wyomingissa, mutta osaksi myös Idahon ja Montanan puolella. Kansallispuiston alla sijaitsee yksi maailman suurimmista tulivuorista, ja alueella on yli 10 000 kuumaa lähdettä, kuplivia muta-altaita, kaasulähteitä sekä enemmän geysireitä kuin koko muussa maailmassa yhteensä. Avaran luonnon dokumenttisarja kuvaa tätä kauneuden ja hävityksen maata eri vuodenaikoina.

Ensimmäinen jakso kuvaa Yellowstonen talvea, jolloin seutu on talonkorkuisten lumikinosten peitossa puoli vuotta. Eläinten on tärkeää säästää kaikki mahdollinen energia selvitäkseen talvesta, viettipä se sen sitten metsästäen, omia varastoja hyödyntäen tai talviunta nukkuen.

Biisonit kaivavat ravinnokseen ruohoa lumen seasta valtavalla päällään. Punakettu kuuntelee hiirten ääniä puolitoistametrisen hangen kätköistä, kunnes sukeltaa kinokseen. Saukot etsivät avovettä jossa voisivat kalastaa. Pureva kylmyys tietää kovia aikoja lähes kaikille eläinlajeille - ainoastaan susilla ei ole ravinnosta puutetta.

Ensi viikon jaksossa koittaa kesä, ja eläimet palaavat talvilaitumiltaan takaisin ruohotasangoille.

Tuotanto: BBC yhteistyössä Animal Planetin ja Discovery Channelin kanssa.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.05.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Yellowstonen vuosi 1/3 (19.12.2009)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu