YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 26.3. klo 18.50 TV1
Uusinta su 27.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Siivekäs muutto 1/2

Joka vuosi miljoonat linnut lentävät haki maapallon pakoon kylmää talvea. Muuttolintujen vaellukseen liittyy monia myyttejä, mutta millaista matkanteko todellisuudessa on?


Avarassa luonnossa nähdään kaksiosainen dokumenttisarja Siivekäs muutto (Wings of Nature), joka oikoo olettamuksia ja paljastaa monia uusia yksityiskohtia lintujen taivalluksesta kaikkina neljänä vuodenaikana.


Ensimmäisessä jaksossa eletään kevät- ja kesäaikaa, jolloin lintuperheen elämä kukoistaa. Talven kääntyessä kevääksi linnut aloittavat kevätmuuttonsa kohti pohjoista. Matka on pitkä, mutta perillä odottavat pesäpuuhat. Vaikka pohjoisen kesä on lyhyt, ehtivät poikaset kasvaa lentokykyisiksi ennen kuin syysmuutot kohti lämpimämpiä seutuja alkavat.


Syksyn tullen päivät lyhenevät ja ilma kylmenee. Lintujen on yhä vaikeampi löytää ravintoa. On siis aika suunnata nokka kohti etelän tropiikkia. Matka on äärimmäisen pitkä ja vaaroja täynnä.

Linnut saattavat lentää tuhansia kilometrejä ilman lepoa, ravintoa ja unta.  Ne halkovat läpi upeiden, mutta ankarien seutujen – yli merten, vuorten, autiomaiden ja jäätiköiden.
Päämäärässä odottaa lämpöinen paratiisi ja trooppisten lajitovereiden kirjo.


Kauniin musiikin ja upeiden kuvien siivittämä dokumentti on ranskalaisen Galatée Filmsin tuottama.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Siivekäs muutto 1/2 (26.3.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu