YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 12.3. klo 18.50 TV1
Uusinta su 13.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Luonto ei tunne rajoja

Avarassa luonnossa nähdään tänään Kari Kemppaisen luontodokumentti Luonto ei tunne rajoja. Kiehtova ohjelma kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta ja aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista Suomen ja Venäjän rajaseuduilla.


Ihminen on hyödyntänyt pohjoisten havumetsien luontoa eri tavoin jo vuosituhansien ajan. Aikoinaan metsä eläimineen oli jumalten temppeli ja ihmisen uskottiin jopa polveutuvan eläimestä, lähinnä hirvestä tai karhusta.


Viimeisten vuosisatojen aikana ihmisen suhde metsään ja sen eläimiin on muuttunut rajusti. Jumaluussuhde on kadonnut ja eläimet nähdään pelkän hyödyn kannalta -  tai jopa pahoina petoina. 


Myös pyhä metsä on kadonnut kaskeamisen, tervanpolton ja nykyisen metsäteollisuuden myötä niin, että vanhoja luonnontilaisia metsiä arvioidaan Suomessa olevan enää vain muutama prosentti metsämaapinta-alasta.
Vanhojen metsien suojelemiseksi perustettiin Kainuussa ja Venäjän rajan läheisyydessä vuonna 1989 Ystävyyden luonnonsuojelualue Kuhmon ja Kostamuksen alueille.
Näillä pienillä vanhan metsän sirpaleilla luonto elää vielä ikiaikaisessa asussaan, mutta ovatko alueet riittävän suuria taatakseen elinmahdollisuudet kaikille lajeille?


Suomalaisdokumentin myötä palaamme aikaan, jolloin metsällä oli jumalallinen asemansa. Saamme seurata Venäjän ja Suomen rajojen molemmin puolin
muutoksia, joita ihmisen ja luonnon suhteessa on tapahtunut aina nykypäivän tehometsätalouden aikakauteen saakka.


Ohjelman on tuottanut Boreal Picture Ky.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Luonto ei tunne rajoja (12.3.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu