YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 12.2. klo 18.50 TV1
Uusinta su 13.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Villi Australaasia

Osa 3/6: Eteläiset merialueet. Australian mannerta idässä ja lännessä reunustavat koralliriutat, jotka houkuttavat puoleensa mm. valashaita ja mustekaloja. Eliöstöltään rikkaissa vesissä laiduntavat myös merilehmät.

******************************

Sarjan avausjakso esitteli Australian mantereen syntyhistoriaa ja erikoista eläimistöä. Australia irtosi saareksi 45 miljoonaa vuotta sitten. Silloin se oli vihreä ja hedelmällinen, mistä nykyään voi saada aavistuksen sademetsissä.

Australian erikoisuuksia ovat pussieläimet, joista koalat ovat herttaisimpia ja laiskimpia. Pussipirut ovat suurimpia lihaa syöviä pussieläimiä. Ne taistelevat ravinnosta kiivaasti. Erikoinen on myös vesinokkaeläin omituisen muotonsa vuoksi. Luonto on henkeäsalpaava yhdistelmä yllätyksiä ja outouksia. Maastoa on trooppisista viidakoista lumisiin vuoristoihin.

Toinen jakso kertoo aavikosta. Australia on maailman kuivin manner. Aboriginaalit ovat kuitenkin eläneet sen eurooppalaisia kauhistuttavilla aavikoilla 40 000 vuoden ajan. Siellä viihtyy myös loikkamestari - punajättikenguru.

Muissa jaksoissa tutustutaan eteläisiin merialueisiin, elämään eukalyptuspuiden siimeksessä, suojaisiin saariin ja Australiaan tulevaisuuden kynnyksellä.

Sarjan on tuottanut BBC.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu