YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 10.5. klo 18.45 TV1
Uusinta su 11.5. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Chile - vastakohtien maa (Chile - Land of Extremes)

Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitsevaa Chileä kuvaa todella hyvin vastakohtaisuus – maa on pituudeltaan yli 4 000 kilometriä, mutta keskimääräiseltä leveydeltään vain 150 kilometriä. Maan pohjoisosassa sijaitsee maailman kuivin aavikko, Atacaman autiomaa, etelässä vastaan tulee jäätikkö ja Antarktis, länsipuolella taas nelisentuhatta kilometriä Tyynenmeren rantaviivaa, ja idässä kohoaa mahtava lumihuippuinen Andien vuoristo.

15 miljoona vuotta sitten syntynyttä Atacamaa pidetään maapallon kuivimpana ja elottomimpana alueena; eräillä 180 000 neliökilometrin suuruisen aavikon paikoilla ei tiedetä sataneen koskaan tunnetun historian aikana. Huolimatta vihamielisistä olosuhteista on eräs lokkilaji asettautunut asumaan Atacamaan. Visuaalisesti vaikuttavassa dokumentissa seurataan muun muassa näiden sinnikkäiden siivekkäiden elämää.

Aavikko sijaitsee kahden vuoriston, Tyynenmeren rannikkovuorten ja Andien välisellä tasangolla. Se koostuu perättäisistä suola-altaista, joita erottavat hiekkakentät ja laavatasangot. Atacaman karua maastoa onkin usein verrattu Marsiin. Kuitenkin sen reunamat, Tyynenmeren rannikko ja Andien rinteet ovat runsaslajisia ja kukoistavia luontoparatiiseja.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 30 päivää myös YLE Areenassa.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.05.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Chile - Vastakohtien maa 1/4 (10.5.2008)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu