YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 19.1. klo 18.55 TV1
Uusinta su 20.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Galápagossaaret (Galápagos)

Darwinin evoluutioteoriaa innoittaneet Galápagossaaret ovat kuin elävä laboratorio, joka on nähnyt monen eläin- ja kasvilajin syntymän ja kuoleman. Laavasaarten ensimmäisiä asuttajia olivat liskot ja hyönteiset, ja monia nykyisistä lajeista ei tavata missään muualla maapallolla. Haikaloille ja ankeriaille elämä kylmien ja kuumien merivirtojen risteyksessä on ravintorikasta, mutta maaeläimillä on paljon ankarammat olot. Läntiset saaret nousevat merestä ja tarjoavat saarten eläimille lisää elintilaa, mutta samalla itäiset saaret vajoavat vähitellen mereen.

Galápagossaaret syntyivät tulivuorenpurkauksista, ja seutu on edelleen yksi maailman vulkaanisimmista alueista: kahdensadan vuoden aikana siellä on ollut yli 60 tulivuorenpurkausta. Dokumentti taltioi Sierra Negran viimeisimmän purkauksen valtavat savupatsaat ja laavavirrat. Avaran luonnon huikea luontosarja on tuttua HD-kameroilla kuvattua BBC-laatua.

Ensi lauantain jaksossa kerrotaan mm. kuinka Galápagossaarien kukat ovat muuttaneet muotoaan houkutellakseen sitä ainoaa mehiläislajia, joka elää saarilla.

Tuotanto: BBC 2006.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona noin klo 16.10.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Galápagossaaret 1/3 (10.7.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu