YLEn linkkejä
YLE TV1
copyright: Yle kuvapalvelu

Lauantaina 22.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 23.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Taivaan täydeltä lepakoita

Lepakoilla on huono maine ja niihin liittyy paljon myyttejä. Ne ovat kuitenkin viisaita ja viehättäviä eläimiä. Epäluuloja lepakoita kohtaan vähentää Avaran luonnon dokumentti Taivaan täydeltä lepakoita (Top Bat).

Lepakot ovat maailman laajimmalle levittäytynein nisäkäslaji ja yhdessä lepakkoyhdyskunnassa voi olla jopa 20 miljoonaa yksilöä. Lepakoita on enemmän kuin ihmisiä ja ne elävät mitä erilaisimmissa olosuhteissa.

Joka yö miljardit lepakot pyrähtävät lentoon etsimään hyönteisiä, hedelmiä tai tuoretta verta. Parvi saattaa yhdessä yössä popsia 250 tonnia hyönteisiä. Metsästystekniikka on lepakoiden avain menestykseen.

Kyetäkseen pyydystämään nopealiikkeisiä hyönteisiä pilkkopimeässä lepakoille on kehittynyt tutkajärjestelmä. Ne ovat kuitenkin joutuneet asevarustelun kohteeksi. Jotkut hyönteiset ovat oppineet huomaamaan lepakot ja välttämään niiden tutkan. Lepakoita on monta muotoa ja kokoa ja niillä on erilaisia elämäntapoja. Etelä-Afrikassa koiraspuoliset hedelmälepakot laulavat rakkauslauluja viehättävälle kumppanille ja suihkuttavat tähän sukuviettiä kiihottavaa tuoksua.

Teksasissa erään lepakkolajin (free-tailed bat) naaraiden pitää löytää oma poikanen parinkymmenen miljoonan poikasen joukosta äitiysluolastosta. Pahamaineinen vampyyrilepakko adoptoi yhdyskunnan orvoksi jääneitä poikasia.

BBC:n tuottaman luontodokumentin on kirjoittanut Phil Chapman.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Taivaan täydeltä lepakoita (22.1.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu