YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 19.5. klo 18.45 TV1
Uusinta su 20.5. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Haikaran matkassa (Flight of the Stork)

Haikara on monissa kulttuureissa hyvän onnen merkki. Vanhassa Kiinassa sitä pidettiin pitkän iän vertauskuvana, ja muinaisessa Egyptissä se symboloi hurskautta. Amerikassa haikaran uskotaan tuovan vauvoja, ja eurooppalaiset maanviljelijät uskovat, että katolla pesivä haikara suojaa taloa salamaniskulta.

Joka kevät Wienin ympäristön mahtavien tammien oksille kokoontuu pesimispuuhiin 60 paria kattohaikaroita. Poikasten vartuttua ne lähtevät loppukesällä muuttomatkalle Pohjois-Afrikkaan. Avaran luonnon dokumentti liikkuu haikaran matkassa myös mm. Bosporin salmella, Gibraltarilla ja Kroatiassa.

Espanjassa valtavat haikarayhdyskunnat pesivät sekä rauhallisissa historiallisissa kohteissa että melun keskellä modernien kerrostalojen katoilla. Toisin kuin muualla Euroopassa asuvat ”maalaisserkkunsa”, espanjalaishaikarat ovat kotiutuneet jopa televisiotorneihin. Maan haikarakannat ovat lisääntyneet vauhdilla viime vuosina, sillä linnut hakevat ruokaa kaatopaikoilta. Espanjalainen jätehuolto lienee suurin syy siihen, miksi pieneen espanjalaiseen maaseutukylään on muuttanut yksi maailman suurimmista haikarayhdyskunnista. Erään espanjalaiskatedraalin katolla on jopa 140 haikaranpesää, joista nousee lentoon parhaimmillaan 700 haikaraa.

Tuotanto: ORF, IN-Film, Itävallan opetusministeriö ja WDR.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Haikaran matkassa (19.5.2007)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu