YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 21.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 22.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Virtahepo - jokien kuningas (Hippo - Africa's King of the River)

Kolmitonniset virtahevot ovat Afrikan jokien valtiaita. Ohjelmassa seurataan lauman elämää Mara-joella. Virtahepovauvan syntymä on tapaus, mutta kuinka onkaan niiden tiukan kasvisruokadieetin laita?

Virtahevosta tulee ensimmäisenä mieleen kömpelö ja herttainen jokien asukki, mutta ulkonäkö pettää. Valtavan kokoisilla eläimillä on tulinen temperamentti ja ne ajavat vastustajansa pois pitkillä, terävillä kulmahampaillaan. Jopa krokotiilit pelkäävät niitä.

Vain lauman patriarkka saa paritella naarasvirtahepojen kanssa. Nuoremmat urokset haastavat johtajauroon jatkuvasti, sillä hipponaaraat synnyttävät läpi vuoden. Urokset uhkailevat toisiaan torahampaillaan. Jos haastaja saa köniinsä, hänet häädetään laumasta. Samoin raskaana olevat virtaheponaaraat jättävät laumansa.

Kolmetonniset virtahevot pärjäävät hyvin maalla mutta ovat silti vesieläimiä. Vastasyntyneet puolimetriset virtahevot osaavat heti uida veden alla. Niiden suurin vihollinen on krokotiili. Avaran luonnon dokumentissa nähdään harvinainen virtahepolauman johtajan ja krokotiilin välinen hurja taistelu.

Tuotanto: Marathon, Ranska 2004.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Virtahepo – jokien kuningas (21.4.2007)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu