YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 3.3. klo 18.50 TV1
Uusinta su 4.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Planeettamme Maa (Planet Earth)

Planeettamme Maa on vuoden alun huipputapahtuma Avaran luonnon ohjelmapaikalla. BBC:n tuottama 11-osainen sarja syväluotaa maapallon koskematonta luontoa, sen tärkeimpiä ekosysteemejä ja lajeja. Kussakin sarjan osassa keskitytään aina yhteen pääaiheeseen kuten vuoriin, järviin ja jokiin, luoliin, autiomaihin, viidakoihin tai merten syvänteisiin. Jokaisessa osassa liikutaan eri puolilla planeetallamme. Sarjassa nähdään runsaasti luonnonympäristöjä ja eläinten käyttäytymistä, jota ei ole koskaan ennen päästy kuvaamaan.

Sarjan kuvaamisessa on käytetty HD-eli teräväpiirtotekniikkaa, jota sarjan tuottaja Alastair Fothergill kiittelee erinomaiseksi nimenomaan luontodokumenttien kuvaamiseen. Eläimiä pystyttiin kuvaamaan helikopterista aiempaa kauempaa, jolloin ne käyttäytyivät luonnollisesti. Samoin hidastetuissa kuvissa tämä tekniikka näyttää parhaat puolensa: tässä jaksossa on kohtaus, jossa suuri hai nappaa hylkeen. Sekunnin kohtaus hidastetaan 40-kertaisesti, ja se paljastaa ensi kertaa saalistajakalan huikean voiman ja tekniikan.

Planeettamme Maa on BBC:n kaikkien aikojen kallein ja kunnianhimoisin faktasarja: sen budjetti oli yli 16 miljoonaa puntaa ja sen tuottamiseen kului neljä vuotta. Sarjan tuottaja Fothergill tuotti myös vuonna 2002-2003 TV1:ssä nähdyn suositun sarjan Avara luonto: Sininen planeetta (Blue Planet). Sarjan musiikin on säveltänyt BAFTA-voittaja ja viisinkertainen Oscar-ehdokas George Fenton.

6.1. Navalta navalle
1/11. Vuodenaikojen vaihtelu on yksi maapallon elämää rytmittävistä valtavista muutosvoimista. Jääkarhunpentujen ensiaskeleiden lisäksi tänään seurataan Okavangojoen tulvia.

13.1. Vuoristot
2/11. Korkeiden vuoristojen rinteillä elää joukko maapallomme arimpia ja uhanalaisimpia eläimiä. Millainen on Etiopian ainutlaatuinen laavajärvi ja kuinka lumileopardi saalistaa?

20.1. Makea vesi
3/11. Makea vesi on elämämme kannalta tärkein luonnonvara. Suurten vesiputousten ja kosteikkojen lisäksi tutustutaan tänään mm. Baikaljärven eläimistöön ja piraijoiden elinpiiriin.

27.1. Luolat
4/11. Auringonvalon puutteesta huolimatta maapallon luolat kuhisevat elämää. Eräät kalat ovat sopeutuneet elämään luolien vesiputouksissa, mutta luolissa piilee myös vaarallisia myrkkykaasuja.

3.2. Autiomaat
5/11. Kolmasosa planeettamme maapinta-alasta on erämaata, jossa eläinten ravinnon etsintää vaikeuttavat vielä rajut hiekkamyrskytkin. Kuinka Gobin autiomaan kamelit selviävät hengissä?

10.2. Napajäätiköt
6/11. Etelämanner on maailman kylmintä seutua, keisaripingviinit ovat kuitenkin sopeutuneet karuihin oloihin. Pitkä talvi verottaa ankarasti mursujen ja jääkarhujen rasvavarastoja.

17.2. Tasangot
7/11. Maapallon maapinta-alasta yli neljännes on avointa tasankoa. Valtavat antilooppi- ja gasellilaumat houkuttelevat paikalle myös saalistajia. Entä millaisia ovat Itä-Euroopan ruohoarot?

24.2. Sademetsät
8/11. Sademetsät ovat luonnon omia voimaloita, joissa elämän syke on kiivas ja taistelu olemassaolosta kovaa. Aikakameran avulla voidaan sademetsän kasvua seurata 1000 vuoden ajan.

3.3. Rannikkovedet
9/11. Auringonvalon ansiosta matalien merten rannikkovedet ja riutat sykkivät elämää. Sinne hakeutuu ryhävalaskin poikasineen ja kalaparvet houkuttelevat paikalle haita ja hylkeitä.

10.3. Metsät
10/11. Millaisia ovat Siperian valtavat metsät ja Tasmanian vielä tutkimattomat aarniometsät? Maapallon lehti- ja havupuumetsissä elää pandojen ja tiikerien lisäksi useita uhanalaisia eläimiä.

17.3. Valtameret
11/11. Millaisia eliöitä valtamerten syvyyksissä asustaa? Kaikkia kummajaisia ei ole edes vielä löydetty; tänään tutustutaan mm Havaijin hohtaviin koralleihin ja kettuhain saalistustapoihin.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Tätä sarjaa digivirittimen kautta katsovat voivat valita laitteensa audiovalinnasta selostuskieleksi joko suomen tai englannin.

Testaa tietosi: Planeettamme Maa, osa 9 (2.8.2008)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu