YLEn linkkejä
YLE TV1
copyright: Yle kuvapalvelu

Lauantaina 8.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 9.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Silkkinen tietoverkko

Todelliset webmasterit löytyvät IT-yritysten sijaan villistä luonnosta. Hämähäkkien ja muiden selkärangattomien kutomat silkkiverkot ovat verrattomia tiedonkulun ja vaihdannan väyliä, joita pitkin kulkevat kätevästi mm. hajut. Ihmisen luomat tiedonvälityskeinot ovat ominaisuuksiltaan vielä kaukana pienten luonnonihmeiden kutomasta silkkisestä tietoverkosta.

Avaran luonnon dokumentissa Silkkinen tietoverkko (Wild Wild Web) perehdytään hyönteisten ja hämähäkkien kehittämiin viestintävälineisiin.

Näennäisestä omatoimisuudestaan huolimatta sosiaaliset hyönteiset, kuten esimerkiksi ampiaiset, muurahaiset ja termiitit, ovat luoneet yhteisössään sotilaallisen täydellisesti toimivan järjestyksen. Mutta ne eivät olisi pystyneet siihen ilman erästä erittämäänsä ainetta – silkkiä – jonka kautta yhteisön jäsenet on kosketuksissa toisiinsa.

Perhosen toukat, kehrääjätäit ja hämähäkit sekä jotkin termiitti- ja muurahaislajit käyttävät silkkiä ”elävänä” viestintävälineenä: ne ovat luoneet yhteisöllisen järjen, täydellisen www-verkon, joka toimii ilman johtajaa ja reagoi ongelmiin nopeasti. Silkki toimii sekä puolustusaseena että kommunikaatio- ja kuljetusväylänä. Lisäksi sillä on oma merkityksensä myös ravinnon tuottamisessa ja lisääntymisessä.

Elektronisten mikroskooppien ja kuvaustekniikoiden avulla dokumentti johdattaa meidät minikokoiseen maailmaan ratkomaan silkinkehrääjien salaisuutta.

Dokumentin on tuottanut ranskalainen Saint Thomas Productions.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Silkkinen tietoverkko (8.1.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu