YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 30.12. klo 18.50 TV1
Uusinta su 31.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Petoeläinten paratiisi

Joulun aikaan Avara luonto esittää kaksi tuoretta kotimaista luontodokumenttia. Tänään seuraamme suurpetoja Itä-suomen saloilla.

Kari Kemppainen on kuvannut suurpetoja itäisessä Suomessa viidentoista vuoden ajan. Viime vuosien aikana karhujen, susien ja ilvesten lukumäärä on kasvanut alueella ja Kemppainen on tallentanut myös tätä petoeläinten reviirien laajenemista.

Hänen kuvansa luonnontilassa elävien karhujen taisteluista, ahmojen perhe-elämästä ja susien muutosta Venäjältä Suomeen on tuonut paljon lisätietoa näiden vahvojen, mutta omassa ympäristössään arkojen eläinten elämästä. Karin perheessä oli poroja ja hänelle opetettiin, että vain kuollut peto oli hyvä peto. Hän uskoi kuitenkin, että pedoista luodut uhkakuvat olivat liioiteltuja ja opetteli pyssyn sijasta metsästämään petoja kamerallaan. Avaran luonnon dokumentti seuraa Karia kuvaustyössään. Vuosittain hän viettää jopa 200 päivää erämaassa yöpyen piilokojussaan, josta on usein onnistunut kuvaamaan saalistavia susilaumoja ja leikkiviä karhunpentuja aamun ja illan hämärässä.

Suurpetojen ja erityisesti susien määrän kasvu on luonut paineita metsästyslupien lisäämiselle, sillä haja-asutusalueella asuvat ihmiset pelkäävät petoeläimiä. Kaikesta huolimatta näyttää siltä, että pedot ymmärretään nyt osaksi luontoamme vuosisatoja jatkuneen vainon jälkeen.

Yleisradion, ARTEn ja Mandart Productionin yhteistuotantoa olevan elokuvan on ohjannut englantilainen Nick Upton ja tuottanut Irjaleena Eriksson. Elokuva palkittiin parhaana suomalaisena luontoelokuvana Wildlife Vaasa 2006 -festivaalilla tämän vuoden marraskuussa. Syyskuussa 2006 se sai Viron ympäristöministeriön erityispalkinnon petoeläimiä ymmärtäväisesti kuvaavana elokuvana Matsalun luontofestivaalilla Virossa.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Petoeläinten paratiisi (30.12.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu