YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 23.12. klo 18.50 TV1
Uusinta su 24.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Benjam ja lepakonetsijät

Joulun aikaan Avara luonto esittää kaksi tuoretta kotimaista luontodokumenttia. Tänään olemme lepakkoja etsimässä ja ensi lauantaina seuraamme suurpetoja.

Luontovalokuvaaja Benjam Pöntinen lähtee selvittämään tutkijoiden kanssa Suomen ja Viron lepakoiden salaista maailmaa. Matkasta kehittyy suuri seikkailu, joka vie lepakoiden asuinpaikkoihin maanalaisiin kaivoksiin, vanhoihin kummituslinnoihin ja miltei unohdettuihin kartanoihin. Lepakoiden kuvaaminen osoittautuu hankalaksi ja haasteelliseksi työksi mutta antaa uusia näkökulmia niiden elintapoihin ja muuttoreitteihin.

Keskikesän yöttöminä öinä vesisiipat lentelevät Benjamin ympärillä utuisella järvellä hyönteisiä pyydystämässä. Infrapunakameralla hänen onnistuu kuvata lepakoiden elämää aikuisten parittelusta ja tappeluista poikasten pelastusoperaatioihin.

Suomessa lepakot asustavat vieläkin puunkoloissa. Ikimetsien hakkuiden myötä ne ovat joutuneet miltei kaikkialla muuttamaan ihmisasumuksiin ja oppineet elämään siellä. Benjam on mukana, kun lepakoille viedään pönttöjä uusiksi kodeiksi, ja osallistuu lepakkoretkille, joilla monet kaupunkilaiset näkevät ensi kertaa lepakkoja. Harvat meistä näyttävät tietävän, kuinka lähellä me elämmekään niitä. Oppiessamme enemmän lepakoista ymmärrämme myös, etteivät ne ole legendojen julmia verenimijöitä vaan suojelemisen arvoisia.

Ohjaus: Nick Upton, tuotanto: Mandart Production.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Benjam ja lepakonetsijät (23.12.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu