YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 14.10. klo 18.50 TV1
Uusinta su 15.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Grönlanti, vihreä maa (The Green Land)

Grönlanti, maapallomme suurin saari, tuo mieleen lumiset kinokset ja laajat jäätiköt. Maan eteläisestä osasta löytyy kuitenkin yllättävän paljon vehreitä alueita. Avara luonto tarkastelee dokumentissa Grönlanti, vihreä maa (Green Land) eteläisen Grönlannin hämmästyttävän moninaista luontoa.

Eteläisessä Grönlannissa suojaisten vuonojen rantamilla kasvaa koivu-, paju- ja leppäpensaikkoja sekä varpukankaita, ja etelärinteitä peittävät vihreät niityt, mutta suurimmaksi osaksi maata peittää paksu jää. Mistä se siis on saanut nimensä Vihreä maa?

Kun viikingit noin tuhat vuotta sitten saapuivat Grönlannin rannikolle, he nimesivät paikan ”Vihreäksi maaksi”. Saaren ilmasto oli tuolloin paljon lämpimämpi ja luonto vehreämpi kuin nykyään.

Nyt kukoistavat metsät ovat kadonneet, ja vain niiden jäänteet kertovat kiehtovaa tarinaa maan historiasta. Mutta yhä sen luonto kuhisee upeita eläinlajeja: rannikolla, hyisessä Itämeressä viihtyvät valaat, hylkeet, kalat ja lukemattomat vesilintulajit, maalla mm. arktiset ketut ja ilmassa kotkat ja haukat.

Dokumentti kertoo kiehtovasti Grönlannin vihreästä luonnosta, mutta myös sen sitkeästä kansasta, ja sen on tuottanut ruotsalainen Scandinature.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Grönlanti, vihreä maa (14.10.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu