YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 30.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 1.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Pohjoisen karhut

Halki pohjoisen maiseman leviää erämaa, jonka henkeä pitävät yllä maailman suurimmat maalla elävät petoeläimet, jääkarhu ja ruskeakarhu. Ne ovat sukulaisia, mutta kuitenkin niin erilaisia. Molemmat ovat jättäneet jälkensä myös ihmisyhteisöihin. Nämä karhut ovat selvinneet 20 miljoonan vuoden evoluutiosta, mutta seuraavat sata vuotta voivat tuoda niille haasteista suurimman.

Karhun levinneisyysalue ulottuu Kanadasta ja Alaskasta Venäjän kautta Suomeen. Vyöhykkeelle jää 29 000 neliökilometriä metsää ja tundraa. Lajin muinainen levinneisyys oli valtavan laaja, mutta puolet siitä katosi, kun ihminen laajensi elinpiiriään. Nyt karhuja on maapallolla jäljellä noin 200 000, ja eläimistä kolmasosa elää Alaskan ja Kanadan pohjoisilla rannikoilla ja tasangoilla. Suomen vajaan tuhannen karhuyksilön kanta on peräisin Venäjältä, jossa tällä hetkellä asustelee noin 35 000 karhua. Yksi maailman tiheimmistä karhukeskittymistä sijaitseekin Koillis-Venäjällä, Kamtsatkan niemimaalla, jossa Japanin kokoisella niemellä elää noin 15 000 karhua.

Nämä ruskeakarhut ovat pääsääntöisesti kasvissyöjiä, lukuun ottamatta Alaskan, Siperian ja Kamtsatkan karhuja, joille miljoonia lohia kuhisevat joet tarjoavat runsaan ruoka-apajan.

Jokin muinainen harmaakarhu tallusti yli 200 000 vuotta sitten meren jäälle ja otti siten ensimmäisen kehitysaskeleen jääkarhuksi. Jääkarhu onkin karhulajeista nuorin. Jääkarhu ja harmaakarhu ovat edelleen hyvin läheisiä sukulaisia. Niiden välinen geneettinen ero on pieni, mutta ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään ne poikkeavat elävästi toisistaan. Kaikista karhulajeistaan juuri jääkarhu on voimakkaimmin lihansyöjä. Se tappaa elääkseen.

Suomalais-kanadalainen yhteistuotantoelokuva esittelee ensimmäisen kerran koko pohjoisen maapallomme karhut samassa elokuvassa.

Tuotanto: Karvonen Films Ltd, Kanada ja Boreal Picture, Suomi.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Pohjoisen karhut (30.9.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu