YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 23.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 24.9. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Muurahaisten planeetta (Ants - Nature's Secret Power)

Huomaamattomalta näyttävä muurahaiskeko kätkee sisäänsä maailman, jollaista on vaikea kuvitella todeksi. Keon uumenissa elää kokonainen muurahaisyhteiskunta, jolla on tarkka kastijako.

Avaran luonnon dokumentti Muurahaisten planeetta (Ants – Nature’s Secret Power) on ennennäkemättömän kiehtova elämysmatka muurahaisten järjestäytyneeseen maailmaan.

Muurahaiset ovat eläneet maapallollamme miljoonia vuosia. Niiden elinpiiri kulkee Suomen arktisilta alueilta aina trooppisiin sademetsiin saakka. Hyönteislajin hierarkia on kiistaton: ehdottomia hallitsijoita ovat kuningattaret. Ne parittelevat koiraiden kanssa, jotka kuolevat pian toimituksen jälkeen. Työläiset ovat siivettömiä ja lisääntymiskyvyttömiä naaraita, joiden tehtävänä on puolustaa pesää sekä huolehtia munista, toukista ja koteloista. Eräillä trooppisilla muurahaisyhteiskunnilla on apunaan myös vahvaleukaisia sotilaita.

Muurahaiset ovat varsin sotaisia. Ne taistelevat keskenään ja ottavat toisten lajien yksilöitä orjikseen. Suomen 47 muurahaislajista sotaisimpia ovat verimuurahaiset.

Pääsemme dokumentin myötä lähemmäs muurahaisia kuin koskaan ennen maailman johtavan muurahaisasiantuntijan, itävaltalaisen Bert Hölldoblerin, sekä erityisen kameratekniikan avulla. Tutkimusmatka hahmottaa hyönteislajin elämäntapoja ja paljastaa piirteitä, jotka jättävät varjoonsa huikeimmatkin scifi-tarinat.

Ohjelman on tuottanut itävaltalainen Adi Mayer Film.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Muurahaisten planeetta (23.9.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu