Tiistai 15.04.2014


Ukrainassa on alkanut sotilasoperaatio

sotilaita tankin päällä
Ukrainalaissotilaita panssarivaunun kyydissä
Kuva: ReutersTV

Ukrainassa tilanne kiristyy. Ukrainan väliaikainen presidentti Oleksandr Turtšynov sanoo, että turvallisuusjoukot ovat aloittaneet terrorisminvastaisen operaation Itä-Ukrainassa. Maantiellä liikkuu panssariautoja ja erikoissotilaita.

Itä-Ukrainassa oleva Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kertoo, että hän on nähnyt paljon panssarivaunuja ja joukkojenkuljetusautoja Slovjanskiin menevällä tiellä. Linja-autoissa on Ukrainan armeijan erikoisjoukkoja.
Joukot yrittävät häätää mielenosoittajat pois hallintorakennuksista ja poliisiasemilta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat jälleen keskustelleet puhelimitse Ukrainan tilanteesta. Obama toivoo, että Venäjä-mieliset kapinalliset luovuttavat aseensa.

Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Itä-Ukrainaan ja Krimin alueelle, koska liikkuminen on vaarallista. Ulkoministeriö sanoo, että pelko sotilasoperaatiosta on suuri. Myös muualle Ukrainaan ei kannata matkustaa.

Stockmann irtisanoo satoja työntekijöitä

Stockmannin tavaratalo
Stockmannin Helsingin-tavaratalo
Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Tavaratalofirma Stockmann vähentää työntekijöitä. Stockmann suunnittelee, että se irtisanoo yli 300 ihmistä. Ihmisiä vähennetään Suomen tavarataloista ja verkkokauppapalveluista. Tavarataloja ei kuitenkaan suljeta.

Firma haluaa säästää kymmenen (10) miljoonaa euroa. Säästöjä tarvitaan, koska Stockmann myy yhä vähemmän tavaroita asiakkaille. Stockmann kertoi maanantaina, että sen myynti laski alkuvuonna yli kahdeksan (8) prosenttia viime vuodesta.

Euroopassa elää yhä enemmän lapsia köyhyydessä

Lapsi seisoo huoneessa
Suomessa on 160 000 köyhää lasta
Kuva: Pelastakaa lapset

Suomessa köyhyys lisääntyy lapsiperheissä. Pelastakaa lapset -järjestö kertoo, että Suomessa köyhyys uhkaa noin 160 000 lasta. Suomessa tilanne on kuitenkin parempi kuin muualla Euroopassa.

Huonoin tilanne on Bulgariassa ja Romaniassa. Näissä maissa puolet lapsista elää huonoissa oloissa. Parhain tilanne on Norjassa. Kaikkiaan Euroopassa on 27 miljoonaa lasta, jotka voivat syrjäytyä ja luisua köyhyyteen.

Pelastakaa lapset -järjestö pyytää päättäjiä puuttumaan lasten köyhyyteen. Järjestö sanoo, että lapsiperheille maksettavista avustuksista ei saa leikata.

Oulun koulupuukottaja joutuu sairaalahoitoon

poliisi ja ambulanssi koulun edessä
Puukotus sattui Oulun ammattioppilaitoksessa
Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Oulun koulupuukottaja on tuomittu pakkohoitoon sairaalaan. Oulun käräjäoikeus piti nuorta miestä syyllisenä neljään murhan yritykseen, mutta ei määrännyt miestä vankilaan.

17-vuotias puukotti Oulun seudun ammattiopistossa neljää opiskelijaa. Mies myönsi puukotuksen. Hän sanoi, että uhrit oli valittu sattumalta. Uhrit saavat mieheltä korvauksia yli 90 000 euroa.


Tosi helppo

Helsingin Diakoniaopiston TuexB-ryhmä. Kuva: Johanna Kartio/HDO.Selkouutiset tekee nyt myös tosi helppoja selkouutisia. Helsingin Diakoniaopiston opiskelijat ovat testanneet niitä.

Opiskelijoiden blogi

Opiskelijoita. Kuva: Yle.Axxellin opiskelijat aloittavat uuden Opiskelijoiden blogin.

Selkouutisten vieras

Elvi Huhtala. Kuva: Yle.Elvi Huhtala kertoo
Yle Oppimisen uusista materiaaleista.


Muualla Yle.fi:ssä