Keskiviikko 27.08.2014


Ulkoministeri: Suomi ei ole lähempänä Natoa

Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että hallituksen käsitys Suomen Nato-jäsenyydestä ei ole muuttunut.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiistää voimakkaasti, että Suomi suunnittelee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Suomi ja Nato allekirjoittavat ensi viikolla Nato-huippukokouksessa uuden sopimuksen, joka antaa mahdollisuuden sille, että Nato-joukkoja voi tulla Suomeen.

Tuomioja kertoo, että Suomi voi vastaanottaa Natolta apua, jos joku hyökkää Suomeen. Sopimus myös tekee helpommaksi sen, että Suomi voi osallistua erilaisiin Naton harjoituksiin, sanoo Tuomioja. Myös Ruotsi tekee samanlaisen sopimuksen Naton kanssa ensi viikolla.

Suomalaiset vastustavat sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Uusimman tutkimuksen teki Helsingin Sanomat. Sen mukaan suomalaisista 57 prosenttia vastustaa ja 26 prosenttia kannattaa Natoon liittymistä. Naton kannattajien määrä on vähän noussut kesän aikana.

Minskin kokouksen tulos: Ukrainaan suunnitellaan tulitaukoa

Sergei Lavrov, Petro Poroshenko ja Vladimir Putin.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.), Ukrainan presidentti Petro Poroshenko (kesk.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) Minskissä 26.elokuuta.
Kuva: Mykola Lazarenko / EPA

Ukrainan ja Venäjän presidenttien keskustelujen tuloksista on kerrottu tänään.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoivat, että Ukrainaan tehdään suunnitelma tulitauosta, eli sen aikana mikään osapuoli ei käytä aseita toista vastaan.

Venäjän presidentti sanoi tapaamisen jälkeen, että tulitauko on Ukrainan asia. Hän kuitenkin lupasi, että Venäjä toimii rauhanneuvottelujen puolesta.
 
Ukrainan presidentti puolestaan sanoi, että neuvottelut olivat vaikeat, mutta suunnitelma tulitauosta tehdään mahdollisimman pian. Presidentit keskustelivat keskenään tiistaina Minskissä Valko-Venäjällä noin 2 tunnin ajan. 

Israelin ja palestiinalaisten välille sopu taistelujen lopettamisesta

Asepanoksia kantavia lapsia Gazassa.
Pidempi tulitauko alkoi tiistai-iltana Gazassa.
Kuva: Mohammed Saber / EPA

Israel ja palestiinalaisten Hamas-järjestö sopivat tiistai-iltana, että taistelut lopetetaan toistaiseksi. Taistelujen lopettamisesta eli tulitauosta sovittiin Egyptin välityksellä.

Tulitauon ehtona on muun muassa, että Gazan alueelle voidaan kuljettaa avustus- ja rakennustarvikkeita, eli Israel helpottaa Gazan saartoa. Kuukauden kuluessa jatketaan neuvotteluja muista asioista.

Viikonlopuksi sateet loppuvat

Sääkartta.
Sää muuttuu vähitellen kuivemmaksi
Kuva: Yle Uutiset

Lopuksi tietoja säästä.

Vielä torstaina sataa vettä lähes koko maassa ja perjantainakin maan itäosissa. Viikonloppuna sateet vihdoin ovat ohi ja sää muuttuu poutaiseksi.


Selkouutisten vieras

Meri Marinova ja Houssemeddine Ammar. Kuva: Yle.Houssemeddine Ammar ja Meri Marinova kertovat suomen opiskelusta.


Muualla Yle.fi:ssä