Etusivu > Arkisto > Yle Uutiset selkosuomeksi 05.05.2012

Lauantai 05.05.2012


Jorma Ollila puolustaa johtajien palkkoja

Jorma Ollila.
Ollila jätti Nokian hallituksen puheenjohtajan tehtävän tällä viikolla.
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Jorma Ollilla puolustaa suomalaisten yritysjohtajien hyviä palkkoja. Jorma Ollila jätti matkapuhelinyhtiö Nokian hallituksen puheenjohtajan tehtävän tällä viikolla. Ollila sanoo, että yritysjohtajien palkat ovat Suomessa huonoja, jos niitä verrataan johtajien palkkoihin muissa Euroopan maissa.

Jorma Ollilla kommentoi myös Nokian tilannetta Yle TV1:n haastattelussa. Ollilan mielestä Nokian tilanne ei ole nyt yhtä huono kuin 1990-luvun alussa. Lisäksi Ollila uskoo, että Nokian pääkonttori pysyy Suomessa.

Japani luopuu ydinvoimasta

Ydinvoimala meren rannalla.
Tomarin ydinvoimala on Hokkaidon saarella Pohjois-Japanissa.
Kuva: Hepco Handout / EPA

Japani sulkee maan viimeisen ydinreaktorin. Maassa aloitettiin Tomarin ydinvoimalan kolmosreaktorin sulkeminen lauantaina. Tomarin ydinvoimala on Pohjois-Japanissa Hokkaidon saarella.

Japani on tuottanut sähköstään noin 30 prosenttia ydinenergian avulla. Nyt Japanissa pelätään, että energiasta tulee pulaa. Ympäristöjärjestö Greenpeace ei usko energiapulaan. Järjestö sanoo, että Japanin täytyy kehittää esimerkiksi uusiutuvia energiamuotoja.

Japani päätti luopua ydinvoimasta sen jälkeen, kun Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui paha onnettomuus viime vuoden maaliskuussa.

Syytteitä vuoden 2001 terrori-iskuista

Manhattanilla nousee savua.
WTC-tornit luhistuivat New Yorkissa 11. syyskuuta 2001.
Kuva: César De Luca / EPA

Kuubassa Guantanamossa on alkanut oikeudenkäynti, joka liittyy Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskuihin. Khalid Sheikh Mohammedia ja neljää muuta miestä syytetään Guantanamon sotilastuomioistuimessa esimerkiksi murhista ja terrorismista. Miehiä uhkaa kuolemantuomio.

Khalid Sheikh Mohammedia epäillään siitä, että hän on vastuussa vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen suunnittelemisesta. Syytetyt saavat mahdollisuuden kommentoida syytteitä.

Oikeudenkäynti alkoi jo kerran aikaisemmin Guantanamossa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yritti kuitenkin siirtää oikeudenkäynnin siviilituomioistuimeen New Yorkiin, mutta Obaman suunnitelma ei onnistunut.

Sunnuntaiyönä superkuu taivaalla

Osa kuusta mustalla taivaalla.
Kuu loistaa sunnuntaiyönä kirkkaammin kuin yleensä.
Kuva: Nasa

Sunnuntaiyönä taivaalla voi nähdä täysikuun, joka loistaa kirkkaammin kuin yleensä. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi. Meteorologi Seija Paasonen uskoo, että parhaiten superkuun voi nähdä Suomen etelä- ja keskiosissa.

Superkuun aikana täysikuu on 16 prosenttia kirkkaampi kuin tavallisesti. Kuu myös näyttää suuremmalta kuin yleensä. Superkuun voi nähdä taivaalla, koska täysikuu sattuu samaan aikaan, kun kuu on kiertoradallaan niin lähellä maapalloa kuin mahdollista.
Muualla Yle.fi:ssä