Torstai 24.07.2014


Kaksi suomalaista surmattiin Afganistanissa

Afganistanin kartta, johon on merkitty Herat ja Kabul.
Suomalaiset avustustyöntekijät surmattiin Heratissa.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Afganistanissa on surmattu kaksi (2) suomalaisnaista, jotka olivat maassa avustustyössä. Naiset ammuttiin taksiin Heratissa Länsi-Afganistanissa lähellä Iranin rajaa. Uutistoimistot kertovat, että ampujat olivat kaksi (2) miestä, jotka ajoivat taksin ohi moottoripyörillä.

Naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. He työskentelivät Afganistanissa kansainväliselle kristilliselle avustusjärjestölle, joka kehittää Afganistanin terveydenhoitoa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Alexander Stubb sanovat, että Afganistanin on tehtävä kaikkensa, jotta surmaajat saadaan kiinni.

Norja varautuu terrori-iskuun

Kaksi miestä ja nainen istuvat pöydän takana edesään mikrofonit.
Norjan oikeusministeri Anders Anundsen, turvallisuuspoliisin päällikkö Benedicte Bjørland ja poliisipäällikkö Vidar Refvik kertoivat, että Norjaa uhkaa terrori-isku.
Kuva: Heiko Junge / EPA

Norjan turvallisuuspoliisi kertoo, että Norjaa uhkaa terrori-isku. Poliisi sanoo, että ryhmä ihmisiä, joilla on kytköksiä Syyriaan, suunnittelee terrori-iskua Norjaan. Poliisi kertoo, että se on saanut "luotettavaa tietoa" mahdollisesta iskusta ulkomaiselta yhteistyökumppaniltaan.

Norjan poliisi ei vielä tiedä, missä ja milloin isku aiotaan tehdä. Poliisi sanoo, että hyökkäys tehdään ehkä lähipäivinä.

Norja on määrännyt poliiseja keskeyttämään lomansa ja palaamaan töihin.

Suomen kansalaisuutta on haettu paljon

Suomen passi.
Alkuvuonna Suomen kansalaisuuden sai melkein 4000 hakijaa.
Kuva: Yle

Monet ihmiset ovat hakeneet Suomen kansalaisuutta tänä vuonna. Tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana Suomen kansalaisuutta haki melkein 6500 ihmistä. Hakemuksia jätettiin 40 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Eniten kansalaisuushakemuksia jättivät venäläiset ja toiseksi eniten somalialaiset.

Suomen kansalaisuuden sai alkuvuoden aikana melkein 4000 hakijaa.

Merellä on paljon sinilevää

Isoja, vihreitä sinilevälauttoja kelluu meressä
Helteinen ja tyyni sää lisää sinilevän määrää.
Kuva: Rajavartiolaitos

Suomen lounaisilla merialueilla on nyt paljon sinilevää. Suomen ympäristökeskus kertoo, että laajoja sinilevälauttoja on nähty esimerkiksi Saaristomerellä, Suomenlahdella ja Itämerellä.

Sinilevä voi olla myrkyllistä. Jos vedessä on sinilevää, vettä ei saa käyttää esimerkiksi pesuvetenä tai löylyvetenä saunassa. Sitä ei saa käyttää edes kasvimaan kasteluun eikä eläinten juomavedeksi.

Helteinen sää lisää sinilevän määrää.

Helle sulattaa jään jäähalleistakin

Jääkiekkoilijoita harjoituksissa.
Kiekkojuniorit harjoittelevat Paimion jäähallissa myös kesällä.
Kuva: Minna Rosvall / Yle

Heinäkuun helteinen sää aiheuttaa ongelmia monissa jäähalleissa. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Paimion, Kaarinan ja Tarvasjoen jäähalleihin on ollut vaikea saada kunnollista jäätä, koska hallin sisällä on liian lämmintä. Halliin tulee lämmintä ilmaa ulkoa, kun ihmiset kulkevat hallin ovesta.

Jääkiekkoilijat harjoittelevat jäähalleissa myös kesällä. Luistelu on kuitenkin vaikeaa, jos jää on pehmeää ja vetistä.


Selkouutisissa tänä iltana

Suomalaisten avustustyöntekijöiden kuolemaa tutkitaan Afganistanissa

Venäjä rakentaa uuden junaradan Suomen lähialueelle

Viikonloppuna on kuumaa


Muualla Yle.fi:ssä